Het Gen Z-effect: van microtrend naar microtrend

Als er één ding is wat Generatie Z (Gen Z) onder de knie heeft, is het wel het spotten van microtrends. Merken die mee willen komen in deze stormachtige flow, moeten razendsnel schakelen. Dit is dé generatie die de nieuwste hype in een recordtempo ontdekt, omarmt en net zo snel weer loslaat. Marketeers die bij willen blijven, moeten snel denken, authentiek blijven, en vooral: aansluiten bij Gen Z’s veranderende interesses. Very mindful, very demure.

 

Memes, inside jokes en niche-humor

Waar eerdere generaties graag trouw bleven aan een aantal stabiele trends, beweegt Gen Z mee met de constante stroom van nieuwe microtrends op social media. “We’ll vibe with it today, maar morgen is er weer iets nieuws.” Platforms als TikTok en Instagram (Reels) zijn broedplaatsen voor microtrends die soms letterlijk per dag veranderen. Of het nu gaat om een virale dans, een nieuwe snacktrend, of een grappige inhaker: wie meegaat op deze golf, heeft even Gen Z’s aandacht. Maar mis je de boot? Dan sta je aan de kant.

 

Gen Z houdt van inside jokes, memes en specifieke cultuurreferenties die in een flits opkomen en verdwijnen. “IYKYK (if you know you know)”. Dit betekent dat succesvolle merken zich in hun taal moeten verdiepen en zelfs mee moeten doen aan de humor die door deze generatie wordt gecreëerd. Hier komt de ‘irrelevante maar briljante’ factor om de hoek kijken: Gen Z houdt namelijk van merken die niet te serieus zijn en zelfs durven te lachen om zichzelf. Dus een beetje ironie en zelfspot zijn een must-have ingrediënt om echt te connecten met de doelgroep.

 

Platform-first strategie

De tijd van het kiezen van een grote beroemdheid als hét gezicht van een merk is voor Gen Z passé. Ze willen mensen zien die echt zijn, relatable en onderdeel van de community. Denk aan micro-influencers met een loyale maar kleinschaligere following. Dit zijn vaak content creators die hyper-specifieke interesses hebben, zoals ‘vintage Y2K-mode’ of ‘fermenteer je eigen kombucha op je studentenkamer’. Marketeers moeten slim inspelen op deze kleine,hypergefocuste communities, die niet alleen betere sales opleveren, maar ook vaak meer vertrouwen krijgen van hun volgers. Daarnaast is het van groot belang dat je onderzoek doet naar waar je gewenste doelgroep zich online bevindt. Want: “Nee, niet alles hoort op Instagram.” Voor Gen Z is het platform net zo belangrijk als de boodschap zelf. Wil je slagen met je campagne? Pas je boodschap dan aan op het platform: Snapchat voor humor en filters, TikTok voor grappige challenges en snelle inhakers, Instagram voor de mooie beelden en Reddit voor een serieuze discussie. Mis je dit, dan mist je boodschap zijn doel.

 

Hoe persoonlijker, hoe beter

“Make it all about me, please.” Personal touch en gepersonaliseerde content vormen de kern van wat Gen Z aanspreekt. Of het nu gaat om Spotify’s Wrapped-campagne, die gebruikersdata omzet in een persoonlijk overzicht, of een TikTok challenge waarbij ze zelf kunnen bijdragen  - als het op hen gericht is, is het boeiend. Gen Z houdt van content die voelt als hun eigen stem of ervaring en die hen de ruimte geeft om actief mee te doen. Verhalen, formats en challenges die hen laten meebeslissen en creëren, zijn over het algemeen veel succesvoller dan campagnes waarin zij enkel toeschouwer zijn. Gen Z kijkt dwars door marketingtrucs heen en heeft een hekel aan merken die enkel wat zeggen om populair te zijn. Ze willen actie, impact en zien dat merken hun beloftes nakomen. Dus: claim je waarden, maar laat ze ook zien in daden. Dit kan betekenen dat je als merk actief deelneemt aan sociale of duurzame initiatieven en eerlijk blijft over je intenties.

 

Conclusie

Dus... conclusie? Om Gen Z aan je te binden, zul je niet alleen moeten weten wat ze willen, maar ook wanneer, waar en hoe ze het willen. Blijf up to date van de microtrends, zie overal een potentiële inhaker in, en niet te vergeten: be quick. “Zo slay jij online the day away.”

Rebecca Hampel
Jr. PR Consultant
Gerelateerde items
Terug naar overzicht