Eerste professionele duiktherapie organisatie van Europa gelanceerd

Met de lancering van de eerste professionele duiktherapie organisatie van Europa, wil Aqua Sub de nieuwe standaard creëren binnen de zorg. Met de inzet van ervaren en speciaal opgeleide instructeurs die allemaal een achtergrond hebben in de psychotherapie, krijgen lichamelijk gehandicapten, geestelijk gehandicapten en jongeren met gedragsproblematiek een bijzondere ervaring onder water. ‘’Het is geweldig om te zien welke impact het duiken heeft op onze cliënten. Door de gewichtloosheid in het water voelen onze cliënten zich vrij en dit werkt dan ook therapeutisch. Ook uit sociaal perspectief heeft onze therapie voordelen. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om te socialiseren met vrienden, familie, persoonlijke begeleiders en in de samenleving’’, vertelt Tonny Bergmans, founder en duikinstructeur van Aqua Sub. Momenteel zijn er vier zorginstellingen en 300 cliënten aangesloten bij het project.

Professionele duiktherapie
Wat veel mensen niet weten, is dat duiken een heel toegankelijke sport is voor mensen met een geestelijke – en lichamelijke beperking. Aqua Sub is dan ook de eerste organisatie in Europa die zich volledig specialiseert in deze ‘bijzondere duikers’. Hoewel er verschillende therapieën zijn, afhankelijk van het type beperking, leren steeds meer mensen van de vele voordelen die duiken kan bieden. Gedurende 2019  is de organisatie een pilot gestart om de mogelijkheden en therapeutische werking van duiken op mensen met een beperking verder te onderzoeken. De pilot heeft het onder andere mogelijk gemaakt om een wel heel bijzondere dag te organiseren. Op 25 januari 2020 geeft Aqua Sub de Jostiband een podium om het grootste onderwaterconcert ooit te geven bij duikcentrum Todi in de Belgische plaats Beringen. Hiermee hopen ze een plek te bemachtigen in het Guinness World Record.

Onderwaterconcert van wereldklasse
Net als de Jostiband denkt Aqua Sub niet in beperkingen, maar in mogelijkheden. Zo zal de bodem van een gigantische duikbassin van 10 meter diep en 36 meter breed worden voorzien van stoelen en lessenaars. Alle orkestleden die het avontuur aandurven, krijgen een uniek plekje in het bassin. Orkestleider Verburg: “Sommigen durven nog niet eens met één teen in het water, maar veel leden reageerden enthousiast of bleken zelfs al ervaring te hebben met snorkelen of duiken. Als er maar tien orkestleden meegaan met bekkens, melodica en wat andere instrumenten komen we al een heel eind.” De organisatoren zijn momenteel aan het onderzoeken of het event het Guinness World Records kan behalen: het zal hoe dan ook een spetterend record worden.


Gerelateerde items
Terug naar overzicht