Nederland kampt al lange tijd met een krappe arbeidsmarkt. Het vinden van geschikt talent blijkt voor veel branches een uitdaging waar geen structurele oplossing voor gevonden wordt. Terwijl er een flinke (onzichtbare) pool van werktalent onbenut blijft. Zo zit er op dit moment een groep van ruim 213.000 mensen met een gehoor -of zichtbeperking werkeloos thuis, terwijl deze mensen met de juiste aanpassingen voor exact dezelfde output kunnen zorgen als ieder ander. De feiten zijn hard: deze groep wordt structureel over het hoofd gezien door het bedrijfsleven. Enerzijds vanwege onwetendheid over de mogelijkheden die kleine aanpassingen kunnen brengen, anderzijds vanwege vooroordelen over de inzetbaarheid van deze krachten. In een tijd waarin inclusiviteit op de werkvloer steeds meer aandacht krijgt, werpt Ctalents een nieuw licht op de potentie van slechthorende en slechtziende talenten middels de Ctalents Diamond Awards op 5 juni. Een initiatief voor personen en organisaties die zich inzetten voor mensen met een visuele en/of auditieve beperking én talenten die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn en uitblinken in hun vakgebied.
Tekort aan visie
“Wist je dat een blinde collega vaak sneller teksten kan maken op de computer dan jijzelf? Klinkt misschien gek, maar door de juiste aanpassingen kan dit wél. Zo zijn er genoeg voorbeelden, alleen mensen weten het niet” aldus initiatiefnemer en eigenaresse Sandra Ballij. Ze vervolgt: “er valt nog zoveel te winnen op het vlak van bewustwording als het gaat om het inzetten van talent met een beperking. Slechts weinig bedrijven weten hoe ze op een simpele manier deze groep op de werkvloer kunnen faciliteren. Echt een gemiste kans, want met wat aanpassingen is er een hoop te realiseren. Bedrijven die wel al hiermee aan de slag zijn gegaan, krijgen er een hoop voor terug. Met de Ctalents Diamond Awards willen we deze succesverhalen delen én mensen en bedrijven inspireren. Er is namelijk geen tekort aan goede mensen. Er is een gebrek aan visie.”
5e editie Ctalents Diamond Awards
De 5e editie van Ctalents Diamond Awards vindt op 5 juni plaats in de Stadsschouwburg van Utrecht. In de categorieën Koploper, Voorloper, Inspirator en Uitblinker zijn vijf genomineerden geselecteerd die kans maken op de award. Elke genomineerde -persoon of bedrijf- heeft een inspirerend verhaal over de uitdagingen én oplossingen die mensen met een beperking tegenkomen op de werkvloer. Zo deelt genomineerde Rob Beenders in de categorie Koploper zijn verhaal over het omgaan met plotselinge gehoorverlies. Ooit werkzaam in de Belgische politiek, heeft hij na zijn gehoorverlies zijn leven op opmerkelijke wijze getransformeerd. Vandaag de dag zet hij zich in als een trotse ambassadeur voor cochleaire implantaten en hoortoestellen, een rol die hem naar eigen zeggen een positieve nieuwe wereld heeft geopend. In de categorie Inspirator vertelt genomineerde Ianthe Eijpe-Brinkman, verbonden aan de Universiteit Utrecht: "geef iemand het vertrouwen en laat je verrassen. Een veilige en welkome omgeving brengt de mooiste ontwikkelingen met zich mee, zowel voor de nieuwe collega als voor het team."
Over Ctalents
Nadat eigenaresse Sandra Ballij zelf onverwacht tijdelijk in een rolstoel kwam te zitten door ziekte, ervoer ze wat het was om te leven met een beperking. Ze ondervond zelf hoe snel je buitenspel wordt gezet door een beperking, terwijl je genoeg te bieden hebt. Daarom besloot ze in 2013 om Ctalents op te richten en haar missie onder de aandacht te brengen: het zichtbaar maken, waarderen en maximaal ontwikkelen van ieders talent. Wat Ctalents betreft staat een beperking niet gelijk aan een gebrek aan waarde op de arbeidsmarkt. Ondertussen zijn er al meer dan 450 mensen succesvol aan een baan geholpen, variërend van functies bij grote bedrijven zoals ABN AMRO en de Universiteit Utrecht, tot in sectoren als gemeenten en provincies. Deze inzet heeft niet alleen erkenning gekregen in de vorm van prijzen zoals de Social Enterprise Award en de Vinny's Growth Award, maar heeft ook geleid tot een indrukwekkende behoudspercentage van 90% van medewerkers die na een jaar nog steeds actief zijn in hun functie.